STAND-UP FOR NUCLEAR

JANUARY 31, 2023

Joris van Dorp - Netherlands

Transcript (download)

Geachte aanwezigen.

Wat geweldig dat jullie hier zijn. Ik ben hier naartoe gekomen uit Nederland, stichting Ecomodernisme Nederland

Maar ook E-lise en Nuclear Pride Nederland zijn wij hier om onze steun voor de Belgische kerncentrales uit te spreken, want kern energie is goed voor mens en milieu.

Mijn naam is Joris van Dorp. Ik ben Nederlander, ik heb 2 dochters van 13 en 15. Ik ben ingenieur, specialist energie en duurzaamheid in de bouwsector.

In Nederland is het taboe rond kernenergie de laatste jaren opgeheven. Er is een meerderheid voor kernenergie in het land en in het parlement. Die meerderheid zal verder uitgroeien.

Steeds meer mensen snappen dat groene energie helaas niet krachtig en efficiƫnt genoeg is om fossiel vrij mee te kunnen worden. Kernenergie maakt het verschil. Wij kijken naar wat er in Belgiƫ gebeurt en wij maken ons zorgen. Uw zogenaamde groene politici zijn uw kerncentrales aan het slopen. Kerncentrales die in perfecte staat verkeren, nog decennia meekunnen en die de goedkoopste en schoonste energie van Europa produceren.

En om het verlies van die kerncentrales gaan jullie politici gascentrales bouwen met subsidie en dit alles in naam van het klimaat. Uw energievoorziening en uw klimaatdoelen lopen ernstig gevaar.

Ik sluit af met 4 verzoeken.

Bouw nooit fossiele centrales, ook niet als uw politici dit aanbevelen als zogenaamd klimaatbeleid.

Sluit nooit kerncentrales, tenzij er een vervangende kerncentrale geopend is.

Eis van uw politici een schoon, coherent en kosteneffectief energiesysteem.

En als laatste: wees een trots en serieus onderdeel van een oplossing van een mondiale energie en klimaat problematiek.

Dank u voor uw aandacht.